Wereld Voedsel Dag

Geplaatst op vrijdag 29 septemberNews

16 oktober is het Wereld Voedsel Dag; die dag staat het begrip ‘voedsel’ centraal en wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de voedselzekerheid in de wereld.

Milieuorganisaties schenken aandacht aan een gelijkere verdeling van voedsel over de wereld. Want meer dan 840 miljoen mensen in de wereld hebben dagelijks niet genoeg voedsel en schoon drinkwater. Elke dag sterven er circa 24 duizend mensen aan honger of de gevolgen van honger, circa 18 duizend daarvan zijn kinderen onder de vijf jaar.

Dat zet ons ook aan het denken over ons voedsel. Dragen we ons steentje bij? Hoe bewust gaan wij met voedsel om, hoe verbouwen, produceren en consumeren we zo duurzaam mogelijk ons voedsel? En hoe verspillen we zo min mogelijk?

Amsterdam wil dat voedselverspilling door consumenten en bedrijven tot 2030 met de helft vermindert en maakte daarvoor een plan van aanpak; meer info vind je op Amsterdam Circulair. In het kader van de week tegen verspillen zette de gemeente onlangs ook 5 tips om minder voedsel te verspillen op de site. Want elk jaar verdwijnt er per persoon ruim 33 kilo voedsel in de afvalbak. Voor alle Amsterdammers alleen al is dat in totaal meer dan 27 miljoen kilo. Zonde van alle energie die het kost om het voedsel te verbouwen, verpakken, vervoeren, in te vriezen en te verhitten. Maar ook voor je portemonnee.

Op het voedselplatform vanamsterdamsebodem.nl vind je allerlei initiatieven om ‘te eten wat de stad schaft’. Kijk hier voor de tips tegen verspillen.