vr

3 nov - 9 jun

Food for Thought in het Scheepvaartmuseum

00:00:00event

Een kijkje in de keuken van de voedselindustrie

In het Scheepvaartmuseum is vanaf 3 november de tentoonstelling Food for Thought te zien. Centraal staat het werk van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen, die onderzoek doet naar de wereldwijde voedselindustrie. Met deze tentoonstelling wil Het Scheepvaartmuseum bezoekers inzicht geven in de voor velen onbekende wereld die achter ons voedsel schuilgaat. De tentoonstelling is tot en met 9 juni 2024 te bezoeken.

Food for Thought laat de bezoeker kennismaken met diverse facetten van de wereldwijde voedselindustrie van nu en onderzoekt tegelijkertijd hoe (maritieme) structuren en machtsverhoudingen van vroeger doorwerken in het heden. Ook zet de tentoonstelling aan tot kritisch nadenken over de toekomst van de voedselindustrie: hoe ziet een meer gelijkwaardig en duurzaam voedselsysteem eruit?

In Food for Thought neemt Van Lohuizen de bezoeker mee naar Nederland, de Verenigde Emiraten, Saudi-Arabië, Kenia en de Verenigde Staten. Later dit jaar wordt ook China toegevoegd, als Van Lohuizen dat land heeft kunnen bezoeken. Grote projecties en foto’s bieden een kijkje achter de schermen, van hypermoderne zaadveredelingsbedrijven en wereldhavens tot verticale landbouwbedrijven en slachterijen. De tentoonstelling geeft antwoord op de vragen waar ons voedsel vandaan komt en waar het naartoe gaat en laat ook zien welke rol de scheepvaart en Nederland – de op één na grootste exporteur van agrarische producten – in het wereldwijde systeem spelen.

Food for Thought, 3 november 2023 t/m 9 juni 2024, Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1