In onze rubriek Gezichten van de Plantage maken we kennis met de mensen achter de Plantagebuurt. Deze keer spreken we met Remi Oerlemans, eigenaar van De Deli Plantage aan de Plantage Middenlaan. Een ondernemer met een lange staat van dienst in evenementen en marketing, die zijn energie nu stopt in een gastvrije buurtzaak waar beleving en kwaliteit voorop staan.
Wie ben je en wat doe je? Waar krijg je energie van in je werk?
Ik krijg energie van dingen creëren die er nog niet zijn – iets toevoegen waardoor mensen iets beleven dat ze niet verwachtten. Dat heb ik wel geleerd van mijn twintig jaar evenementen organiseren: under-promise, over-deliver. In de horeca is dat net zo: het juiste moment, de juiste sfeer, kwaliteit op het bord, en iemand die nét op tijd vraagt of je nog iets wilt. Dan denk je: dit was de moeite waard.
Hoe is De Deli ontstaan?
Toen we begonnen onder de naam Borrl Kitchen zochten we naar wat wérkt. Tijdens corona gooiden we het om: deur open, delicatessen erbij, muziek aan, grill op, een looproute – kortom: beleving. Dat sloeg aan bij de buurt. Daarna volgde een re-branding en recent een snelle verbouwing in slechts 14 dagen. Nu staat er een zaak waarmee we weer jaren vooruit kunnen.
Wat typeert jullie manier van ondernemen?
Ondernemen is dóen: veranderen, bewegen en bijsturen als iets niet klopt. We leren, passen aan en blijven dichtbij wat wij zélf leuk en goed vinden. Dat houdt ons scherp en betrokken.
Waar ben je trots op?
Dat we een plek zijn waar kwaliteit en gastvrijheid samenkomen – en dat de buurt ons heeft omarmd. We hebben ook 5 jaar lang catering gedaan voor RTL Laat, dat hier om de hoek werd opgenomen; mooi bewijs dat we op niveau kunnen leveren.
Wat weten buurtliefhebbers nog niet over jullie (maar is wél leuk om te weten)?
We zijn vanaf 08:00 uur open en bakken onze eigen viennoiserie: we rijzen zelf en bakken pas dan af.
Je kunt je verjaardag of borrel ’s avonds bij ons vieren: na 18:00 uur is de zaak exclusief voor jou, met vooraf een heldere all-in prijs.
Deli = eten én meenemen: wat je bij ons proeft – van goede ham tot ingemaakte groenten – kun je ook als delicatessen voor thuis kopen. En in december maken we unieke feestelijke delicatessen pakketten.
Wat is jouw verborgen pareltje in de Plantage?
Het muurtje bij de flamingo’s in ARTIS. Even zitten, kijken, ademhalen – heerlijk. Hier vinden mijn beste ideeën hun oorsprong.
Wat betekent de Plantage-community voor jullie?
Je kunt dit niet alleen. Juist de verbinding tussen ondernemers, musea en bewoners maakt de magie. Het is misschien wel de mooiste buurt van Amsterdam – en die trots voel je.
De vorige geïnterviewde, Melvin Creemers van de Gemeente Amsterdam, heeft een vraag voor jou: “Welk broodje omschrijft de Plantage het best en waarom?”
Onze Deli Baked Bun (Sabich). Het is een rijke mix: huisgemaakte ingelegde groentes, zacht eitje, amba saus, knapperige aubergine – en het broodje persen we in een Koreaanse broodpers. Je proeft vier à vijf lagen: zuur, romig, warm, knapperig – net als de Plantage: een blend van werelden en culturen.
Aan wie geef je het stokje door en wat zou je diegene willen vragen?
Aan het H’ART Museum. Jullie zijn van een oud naar een nieuw museaal concept gegaan. Hoe hebben jullie die overgang praktisch gemaakt – wat was de belangrijkste verbindende factor waardoor het bleef kloppen?